HiBREW multikapszulás kávéfőzők használata – 3. rész: karbantartás, környezetvédelem
Tartsuk tisztán és rendben szeretett kávéfőzőnket!
A többadapteres rendszerű gépek egyadagos kávéfőzők. Minden adagnál ki kell üríteni a kávézaccot, kapszulát. Ha ezt amúgy is meg kell tenni, tegyük meg közvetlenül főzés után! Ne hagyjuk a gépben a lefőzött kávéőrleményt, kapszulát vagy kávépárnát! Különösen fontos, ha instant, tejporból készült (általában Dolce Gusto®) italt főztünk, mert elég hamar kellemetlen, savanyú tejszagot fog árasztani. Sőt, az instant italok készítése után alaposan öblítsük ki az adaptert és a csepegtető tálcát is!
Főzés után az adapterekben és kapszulákban mindig marad víz. Amikor kivesszük, cseréljük, ezek csöpögni fognak. Javasoljuk, hogy készítsen a gép mellé egy nagy nedvszívó képességű rongyot vagy barista kendőt. Ha a kendőt az adapter vagy kapszula alá tesszük, megspórolunk egy takarítást, és a forró víz nem a tenyerünkbe fog csepegni.
A kapszulákat és adaptereket tároljuk rendezetten! Így könnyen megtaláljuk a megfelelő ízt, típust. Fiókos kapszulatartókkal helyet spórolunk, mert a kávéfőzőt és kellékeit a tetején tárolhatjuk. A hibrew.hu webshopban is talál sok tárolási megoldást: Kávéfőzés kellékek.
Védjük környezetünket!
Az elhasznált kapszulákról gondoskodjunk megfelelően! A nagyobb kávékapszula-értékesítő cégek ingyen visszaveszik az elhasznált kapszulákat, és gyűjtésükhöz tasakokat is biztosítanak. Ha olyan kapszulát vásároltunk, amit nem tudunk visszaadni, azt dobjuk szelektív hulladékgyűjtőbe. Fontos, hogy kidobás előtt a kávézaccot vagy egyéb élelmiszer-maradványt ürítsük ki belőlük! A kávézaccot komposztban vagy akár a kertben szétszórva hasznosíthatjuk. A kiürített Nespresso alumínium kapszulákat sokan dísztárgyak készítéséhez használják – ajándékozzuk nekik, így nem vész kárba.
Tipp: a kávézacc szemcséi tisztítják a lefolyót, kis mennyiségben öblíthetjük az elhasznált kávét a mosogatóba is.
Vízkő veszélyei
Magyarországon területenként változó keménységű csapvízzel találkozhatunk. Kávéfőzőink nagy ellensége a vízkő. Érdemes gyakran vízkőmentesíteni gépünket, nemcsak a gép megóvása, hanem a lefőzött kávé minősége érdekében is. Minimum 1–2 havonta tanácsos elvégezni egy tisztítást, ahol nagyon kemény a víz, még gyakrabban. Ha úgy érezzük, a kávénk nem annyira krémes vagy hidegebb a megszokottnál, könnyen lehet, hogy a kelleténél több vízkő van a gépünkben.
Ecetet vagy ecetsavas terméket ne használjunk vízkőmentesítéshez, mert nem tesz jót a gumi alkatrészeknek. Használhatunk boltokban kapható bármely kávéfőzőhöz való folyadékot, tablettát vagy granulátumot, illetve citromsavat is megfelelő hígításban. A legolcsóbb megoldás a citromsav (háztartási boltokban is kapható) használata: oldjunk fel egy evőkanál granulátumot fél liter vízben, ezt töltsük a víztartályba. A multikapszulás gépeknél általában külön vízkőmentesítő program nincs – egy tartálynyi vízkőoldó folyadék átfőzésével vízkőmentesíthetjük a gépet (erős szennyezés esetén hagyjuk a gépben pár órára a szert), ezután ismételjük meg tiszta vízzel is a folyamatot. Ügyeljünk arra, hogy a tartály visszavezető csövön keresztül is távozik vízkő, ami a tartályba kerülhet. Érdemes kiszedni, nehogy eltömítse a tartály alatti szűrőt.
Többször találkozunk olyan esettel, hogy ügyfeleink nem végeztek vízkőmentesítést, mert tisztított vizet használtak. A legtöbb víztisztító rendszer hamis biztonságérzetet ad, ugyanis a vízben oldott kalciumot nem szűrik meg. A csapra vagy csap alá szerelhető, illetve kancsós vízszűrők általában alkalmatlanok a vízkő eltávolítására. Ha csak nem kifejezetten vízkőmentesítő rendszerünk van, mindig végezzük el időben a vízkőmentesítést.
Mindig figyeljünk a jelekre: vízkő a tartály alján, vízkő a főzőfejen, kevésbé krémes a kávé, hűvösebb a kávé. A vízkő okozta hibák nem garanciális javítás kategóriába tartoznak. A vásárló felelőssége a megfelelő vízkőmentesítés. Ha eldugult a gép, már késő – nem jut oda a vízkőoldó.
Hibajelenségek
A nem megfelelő vízkőmentesítés a főzőfej meghibásodását okozhatja. Sok Nespresso kompatibilis alumínium kapszula használata esetén a főzőfejben lévő háromágú tüske néhány év alatt kicsorbulhat. Ezt házilag is lehet cserélni, néhány ezer forintból megoldható.
Kar beszorulása, ha a kapszula vagy adapter, esetlegesen a főzőfej eldugul, a kart nem lehet felnyitni. Ez a gépben keletkezett túlnyomás miatt van. Általában 24 órán belül magától megszűnik, addig is ne indítsuk el újra a gépet, húzzuk ki a konnektorból, és ürítsük ki a tartályt. Ha nem szűnik meg a nyomás, vegye fel velünk a kapcsolatot: info@hibrew.hu vagy +36 30 133 0013.
A H1B-ben és az ezután megjelenő gépekben nem fog gondot okozni a túlnyomás, mert főzés után visszaengedik a rendszerben maradt vizet a tartályba. A fűtőegység és a szivattyú meghibásodása alig fordul elő, nagyon megbízhatóan működnek.
A HiBREW multikapszulás gépek 2021-ben jelentek meg Magyarországon, sok közülük még ma is működik. Megfelelő odafigyeléssel hosszú ideig hű társunk lesz a kávékészítésben.
Meghibásodás esetén sincs ok aggodalomra, ha a hibrew.hu-n vásárolta kávégépét. Magyarországi garanciát vállalunk az általunk értékesített gépekre. A garanciális és garancián túli javítást szakszerűen, gyorsan elvégezzük. A gyártóval állandó kapcsolatban vagyunk, folyamatos az alkatrészellátás.
Vásárolja multikapszulás kávégépét nálunk, mi értünk hozzá: HiBREW multikapszulás kávéfőzők
A blog előző fejezeteit itt olvashatja el: HiBREW multikapszulás kávéfőzők használata – 1. rész: Ismerkedés és kezdeti lépések, HiBREW multikapszulás kávéfőzők használata – 2. rész: A kávéfőzés (nem csak multikapszulás gépekhez)